Archives

0

Korea mengHamPa kan Aku juga AKhirnya!!

fatiha Tuesday, June 28, 2011
hai awak awak dan AWAK !!! semua kawan aku tau kan aku dulu cam ciput jek feel kat korea2 punye penyanyi N movie2 dia...
then, masuk je Unimas... bnyk pulok budak2 minat korea... ape lagi aku pon terikut ikut sikit2.. macam baru nak berjinak jinak la...

sebenarnye nak cakap pasal ni... tgk gambar dulu k.. hehe

gambar sumber internet. HAHA

ok... xpaham jugak??
kita sambung balik cerita kita k.. hehe
lepas tu hari ni... tanggal 28 jun 2011.... pada jam tepat 11 malam... hancur hati ku......membawa diri la lepas ni... hahaha.. poyo an. !

xde ini ha.... aku ngah boring2 tadi ni..aku cari la lagu kat utube... nak tgk lagu insomnia yang penyanyi korea Wheesung tu nyanyi... tibe2 keluar lagu Insomnia by Craig David....


aku pon click la nak tgk...dalam hati berkata "tajuk je kot sama, lagu lain..dengau jela.."

then, rupe rupenye lagu dia sebijik kot dgn Wheesung.. just language yg dia guna je lain..
aku pon "What The HELL !! Sape yg tiru sape ni??"
aku xpuas hati aku google cari2 info, mana yg buat lagu tu dulu... Wikipedia mmg xyah guna la, mmg wikipedia xleh caya sbb semua orang boleh edit wikipedia...

so... akhrinye, betol pon.... lagu Insomnia by Craig David tu yang buat dulu pada tahun 2008, meanwhile, Wheesung tahun 2009...

dan dan dan.... paling aku x suka tu... style video clip Wheesung abis abis COPYCAT si  craig david punye weh !! grrr !!! x caya tengok link ni...

Insomnia-Craig David

 dan ini...

Insomnia-Wheesung

sama kan?? background hitam, ada girl sorang... adeh...
luruh sudah cinta2 aku pd penyanyi korea.. terhenti di sini !!!
lepas ni malas dah nak layan lagu2 korea, layan movie korea jela...yang mana ada je.... hahah :P
peminat2 penyanyi korea jgn le marah2.. hehe, itu hak masing2 hehe..chillax !! ^^

P/s: entry sebelum ni pon dah bagitahu kan aku paling benci orang Copycat !! peace ! :)
0

KeCeWa::KuCiWA.

fatiha
salam.... haip guys ! tajuk entry kali ni KeCeWa::KuCiWA....
sangat kecewa.... sangat2...
semua org tahu kan skrg ngah tip top HOT pasal perhimpunan Bersih yg akan dtg ni pd 9 Julai... daripada pukul 2ptg-5ptg..
tapi.....bukan tu yg aku kecewa kan....

aku kecewa sbb ada lah sorang bekas pemimpin Majlis perwakilan pelajar(MPP) UNIMAS kat U aku tu... adeh... camni lah... aku x add dia... tibe2 satu hari ni....

aku mmg hari2 bukak wall Dato najib kite PM kita tu la kan..bukak wall dia hari2.. aku suke join situ.. hehe, tibe2... ngah aku search type je nama "NAJIB" sekali keluar la nama si dia tu... bekas MPP U aku tu la.. aku bukak tgk fb dia..tengok tengok !!!!!
OH MY.... dalam hati... "WHAT HAPPEN dgn dia ni?? x sangka betol kot.."
kat profile fb dia tu ada gambar yg dia join Bersih..sbb ada badge comel kaler kuning yg tulis Bersih tu...
yg aku kecewa sgt tu....

ko ni mat..... nama blajau kat Unimas...universiti KERAJAAN.... amik ptptn... pinjaman kerajaan...
tup2... tgk ko bukan sebelah kerajaan pulak... sedih giler kot......
MPP Uitm masuk tv sbb buat aduan yg dorg kene tarik oleh pihak bertanggungjawab bersih agar sertai dorg..sbb Bersih bg duit pd pelajar2 universiti... beribu sorg... asalkan ko join perhimpunan Haram yg bersih tu..

tapi... dak2 MPP uitm tu xjoin... siap buat aduan...


ko pulak... Unimas brader.... Unimas !!! join bersih pulak... sedangkan dah tahu yg anjurkan bersih tu ternyata bukan islam dan ada niat nak jatuhkan islam..
how come awk yg berkopiah tu boleh terjebak ni??? arghhhh !! aku malu weh...... kita mahasiswa ni..yg xtau pape ni... baik ambil jalan tengah.... silap langkah brader... awk sokong org yg nak menghancurkan umat awk...
aisey...
xtau nak cakap ape lg dah.. tu jela.. sakit hati dan KECEWA.......

P/s: masa perhimpunan Bersih tu dari pukul 2ptg-5ptg... xbaik melewatkan solat Asar... tunai kan mana yg wajib dulu... ambiga betol dah bukan islam..hang pa yg bijak jgn la ikut dia. podahhh !!
0

Hatten Square, Melaka !!

fatiha Sunday, June 26, 2011
hai anak-anak sekalian...ini entry mengejut ! hahah, aku ngah mengON9 tadi...tibe2 tau yg Hatten Square ada buat satu pertandingan..pertandingan ape?? ini ha......

ha.... dah cukup besau dah gambau aku letak ni ha...kalau xnampak jugak alamat xkemana le tu... hahaha..
So...siapa2 sahaja boleh join...
nak tahu lebih lanjut.... tgk la link ni k... 
Do enjoy !!! 

tapi aku xpernah pon dtg Hatten Square ni lagi, even angah aku(amik kau siap bold ha..) yg buat pelan bangunan ni... angah yg buat, adik sendiri xpernah melawat. hahaha, dah lama kot bangunan ni nak naik.... disebabkan atas sebab2 tertentu then tergendala sekejap...then, tau2 je balik je cuti sem ni..tgk2 AIK??? dah ada dah. haha... 

aku tolong angah aku sikit2 jek... yg mana mampu.. cam lipat pelan ke... warna kan guna watercolour... kalau salah warna...kikis kaler tu guna pisau belit..senang !! tapi paling senang.. keje aku..just bg idea jek pokok jenis ape yg sesuai nak diletak kan dalam pelan tu nanti... biasalah pompuan je kan pandai bab2 kesesuaian pokok2 bunga ni ... salah satu nye? 

tu ha.... kat traffic light bawah jejantas kat depan Melaka Central tu... nmpak x pokok renek lawa2 warna warni?? hehe... aku le yg pilih.. hehe.. bangga doh ! 
bukan ape... niat aku N angah aku  satu je...

"kalau kite dah xde kat dunia ni nanti...ada le jugak org nak pandang bende yg kekal yg kite buat tu.."

nak promote jugak hasil kerja angah aku yg lain2... err.... ko nak ckp aku menunjuk ckp le.. mulut kau kan...yg penting aku promote jek..hehe...biar lg bnyk client dtg insyaAllah... :)
some of hasil kerja dia..

1. Masjid bukit katil



2. Stadium hoki melaka, kat  dalam stadium tun fatimah (ali rustam cakap bentuk labah2 da....) hahaha

nampak x dlm gambau tu... bangunan tu bnyk tiang... tu le konon2 nye kaki labah2... angah aku ckp 30 minit punye idea... paling klakau tu...roundabout dia sgt2 kecik !!! aku tgk roundabout dia, mmg muat2 untuk basikal budak kecik roda tiga punye gostan... engineer salah ukur.. hahahahhaha

3. Hatten Square, kat Depan Dataran Pahlawan..

4. Melaka Wonderland, Ayer Keroh..



5. Resort Melaka, dekat2 dgn Eye on Malaysia.. ( xtau le tender dah lulus ke blom..)
6. Sekolah Menengah Kebangsaan Paya Mengkuang, Melaka.. 
7. Taman perumahan Tun Kudu, Bukit Katil, Melaka...
8. Taman perumahan kat Jakarta... (xtau ape nama taman tu..lupe dah..)
9. Tesco Melaka
10. Giant Melaka
11. Rumah Busu Yah, Kampung Morten.. (siap tahun lepas..)

nak aku list lagi ke? xpayah la..cukup2 le tu...riak plak nanti..
ada lagi.... tapi bnyk aku xtau.. aku just tau yg ini jek... hehe...

So, those who yang berminat dgn design angah aku... nak rumah korg design sendiri ke boleh2... cam busu aku... you can contact angah aku... do visit Habrisalam Architecture, kat Melaka... peace ! hehehe...lagi ramai nak lagi bagus...sy tolong cari rezeki jek.. hehe..







0

5 perangai aku xsuke !!

fatiha
Hai semua !!! ini kali bukan nak berpuisi ye..ini kali just entry suka suki untuk diri aku sendiri, blog aku kan, suka hati aku la.. hahah!
orait.... just nak share sedikit sebanyak pengalaman mengenai jenis2 sahabat dalam dunia kita ni... baru umur dua dekad dah macam orang aku dah jumpa..macam macam perangai...yg positif ada, yg negatif pon ada... just aku tengok je...duk perhatikan je kwn2 aku selama ni... motif aku observe korg bukan ape..
just nak tgk perangai sebenar korg... dari situ aku dapat tahu diri sebenar korg, dengan itu..aku dapat analysis perangai sorang2.. hahah, bunyi gempak an, walhal xdele gempak hebat mana pon..deruman enjin je lebih !

1. The taker (si tukang pinjam-sering meminjam dan tidak pernah mengembalikan barang2 yg dia pinjam) orang jenis camni aku dah pernah basuh dia depan2 dulu... tp skrg xtau la dah brubah ke tidak.. aku ni jenis pantang org amik barang aku tp x mintak izin..adab xde.

2. The double-crosser ( si pengkhianat- mengkhianati anda mentah-mentah) ini xyah cakap la... mmg ada pon dlm hidop aku, aku pon xpaham nape ko buat camtu. iri hati?? lu pikir le sendiri....

3. The self-absorbed (si egois- tak pernah punya waktu untuk mendengar masalah anda)aku pernah jumpe org camni...bg aku... biar lah dia... mybe dia bukan jenis yg pndai tolong selesaikan masalah orang... think positive k..

4. The cheat ( si pembohong- sering berbohong mengenai sesuatu perkara) ini jenis orang sekarang pon ada dalam life aku....disebabkan pengalaman lepas,skrg aku dah tau baca style org weh, aku tau biler ko jujur, bile ko tipu..just malas nak layan... aku just pikir, maybe ko bohong sbb nak sedapkan hati aku kot.. errr............... entah lah....xpe, bohong2 ko pon aku still kawan dgn ko k..dunt worry :)

ha.......yg kelima ni...yg aku ngah lalui skrg.. dan aku paling benci jenis org camni...nak tau? ha.. tengok2....

5. The copycat ( si peniru-  berusaha meniru segala aspek diri anda) ini punye jenis org mmg aku xpaham la... nak tiru aku bagai.... entah pape.. aku ada bende ni, ko ada, aku beli ni, ko beli... aku pakai ni, ko pakai.... aku dah cakap an dari dulu, aku mmg TAK SUKA orang yg tiru aku... ok?? ko jadi diri ko sendiri la baiiiiiiiiiii...........

Tapi.....sepanjang aku hidup dua dekad ni.... kawan2 aku yg terbaikk ialah yg jujur dgn aku... iaitu kawan2 kat matrik memang THE BEST la !! puteri, no'or, jijah, piqa nit, didot, zakye,zeyla, mirod, bai, karima, wana, farah, ainur, ... mmg TIP TOP paling best !! makan reramai penuh 1 bilik, hahaha, makan roti cecah kari... stayup sampai pagi...wat video clip sama2... sampai skrg xde orang dapat ganti tempat korang weh ! korg mmg satu dalam sejuta  !!  korg mmg yg PALING TERBAIKK !!!
gambar hiasan hehe
jap2 eh... bawah2 ni baru gambau betol..hehe..

dari mrsm ke matrik dan sampai sekarang ^^

tido satu katil, satu bantal.. rindu ketat2 !!


last but not least... prinsip hidup aku senang je... 
" xyah nak cakap pasal orang lain weh, kalau diri sendiri pon teruk..."
 renung renungkan dan selamat berfikir !! ^^
    





0

PeRanGai Sikit Ayah, Sikit Emak !

fatiha Monday, June 20, 2011
hei guys.. 20 JUN arini aku buat dua entry skali... sbb aku jarang bukak blog.. so update dua entry skali terus! kan senang. !
ok..tadi entry pasal HARI BAPA kan... kali ini entry untuk sifat2 or watak2 or perangai2 aku yg datangnye dari genetik sebelah ayah and emak aku.. ok, ini nak bagitahu siang2..sape2 yg xberminat nak tahu tu, X YAH baca la.. sape berminat nak tahu.. mai2 dipersilakan baca k.. just nak share sedikit sebanyak apa yg ada je. ^^
ada la minggu lepas, waktu petang aku tido baring2 camtu.. aku hobi kalau baring2 style aku mesti kaki silang pangku... tau silang pangku yg camne? ala.. yang kaki kiri atas paha kaki kanan kita.. tapi org slalu dlm keadaan duduk atas kerusi slalu camtu kan.. aku x.. aku time ngah baring la time tu la aku suka silang pangku..
then, ayah aku nampak habit aku suke camtu.. dia cakap "cara ko baring, sama macam atok ko dulu(ayah aku punye ayah la).. atok ko dulu lepas berkebun, dia baring kat pondok sama cam ko ni ha.." itu satu bende...

ada lagi satu ni ha... aku x sedar.. tapi.. mak N ayah aku yg bagitahu..mybe dorg lg tau aku punye perangai camne kan. yela..kite kalau kt umah lain...dgn kwn2 lain. x sama... haha

ini perangai aku yg ikut sebelah ayah ....
keras kepala N degil :: ikut atok aku jugak...
kepala angin :: ikut atok aku jugak... (nak tau kepala angin ape? tanya org tua2 dia tau.. )
minat dlm bisnes :: ikut atok aku jugak... (dulu aku tolong jual kuih raya kn. hehe)
mata aku sepet sikit time kecik, besau ni dah xnampak dh sepetnye.. :: ikut sebelah ayah aku jugak..
hidung aku :: ikut belah ayah jugak le........

ini perangai aku yg ikut sebelah emak plak..
makanan fav aku sama dgn mak aku :: pulut hitam ^^
gelak kuat terbahak bahak :: ikut sebelah mak aku jugak..(org bugis kan bising kalau dh berkumpul) haha
tolong menolong orang ni :: ikut belah emak jugak... (sebelah ayah, org kaya xleh sentuh minyak moto, dorg kata kotor )
Hati N nurani aku :: ikut belah mak jugak... (hati pompuan kan..cpt luntur gara2 cecair breeze! ) hehe

ini jela, setakat ni yang mak N ayah aku perasan perangai aku ni cmane.. yg lain2 kite xtahu an.. WALLAHUALAM.....

papepon yg terjadi... ingat lah... kite bawa darah mak N ayah kite dlm badan ni... kalau ko buat jahat, sama je ko tambah dosa mak or ayah ko.. sama je ko malu kan mak N ayah ko...so berbuatlah baik selagi roh ada dlm badan ni..
selalunye waktu kite tido roh keluar, kite terjaga, dia masuk balik... tapi kalau lah satu hari roh kite keluar buat selama lamanye.. korg kene terima hakikat bahwa roh korg dah xleh masuk balik mcm hari2 yg korg bangun tido.. time tu.. korg akan rasa satu perasaan menyesal yg selama ni korg x rasa selama korg hidup.. aku pernah mimpi camni..tu pasal aku cakap. tengok... xpasal2 dah jadi ustazah, lari tajuk dh ni.. 2 in 1 la xsalah kan. hahah..
so..itu saja.. aku nak g mencekik. good DAY !!


p/s: hidup kite hanya sekali je kat atas muka bumi ni, bukan dua kali. so, be prepare..anything can happen.
0

Terima Kasih Ayah !!

fatiha
hello guys... wassup wassup?? sihat arini?? si pemilik blog ni hari ni x sihat sikit, ade le ulcer balik ni ha...lepas baik satu..timbul satu.. adeh... sakit wo ! xpe, sakit2 pon, aku nak kongsi satu peristiwa ni.. 
so, ada la dua hari lepas, dalam kul 2.30pg camtu... biasa lah..mlm minggu kan..tido lewat.. hahah, aku nak tido tapi xboleh..penat aku golek sana... golek sini...still xleh tido.. aku pon pasang la earfon dgr lagu kt fon sambil mata lelap..padahal jiwa xtido pon lg.. kata org, kite kalau xleh tido pon kite buat2 pejam mata paksa tido kan. haha..
tapi.. aku mmg sejuk time uh dek kerana aircond membatu tu.. dah pakai selimut pon still sejuk. adeh..
then, aku dgr bunyi pintu bilik ayah aku terbuka..ayah aku pergi sebelah aku, ada kerusi..atas kerusi tu ada jaket hitam aku.. pastu, ayah aku amik jaket hitam tu..then kibas kibas macam org nak sidai baju tu..
aku bukak le mata sebelah.. dalam hati " ape la ayah aku buat ni?? aku nk tido la...
pastu, ayah aku letak kan jaket hitam tu kat badan aku, pastu dia tutup aircond.. 
aku terkejut la..tapi mata still pejam lagi ni.. hahah, maybe ayah aku ingat aku sejuk dek kerana aircond membatu tu kot..tp mmg sejuk pon. HAHA
adoi... aku bukak je FB pagi2... tengok2,, ramai pulak budak2 ni wish "Selamat Hari Bapa".. aku pon terkebil2 mata baru sedar....!!!! alamak..!! HARI BAPA doh !! camane leh lupe da... hahah, so, tibe2 aku teringat peristiwa semalam yg ayah aku selimutkan aku dgn jaket uh.. sgt terharu... ape punye anak la aku ni. hahah.. ni bukan tangan ke dada, mata ke atas lagi dah ! ini tangan terus tepuk dahi !! duhhh!!!
P/s: dah la first time tahun ni lupe bufday ayah aku 28 mei aritu. hahah, xde kek la kali ni, wish camtu jek. hehe.. ily AYAH ^^
Ayah dan Emak ^^



0

Hacker Malaysia X Hebat Pon !

fatiha Friday, June 17, 2011
Hai awak-awak semua... so, entry kali ni nak gossip pasal hacker-hacker yang baru-baru ni gempak dok mengGODAM laman web kerajaan. heheh, actually bukan HACKER namanya.. tetapi.. CRACKER... bukan "humanmindcracker" ini tau... tapi "crackers" iaitu budak-budak yang dimana dorg masuk laman web yg mana dorg nak, then dorg ubah jadi mcm web dorg sendiri la..mcm letak gambau ke, dan macam-macam lagi sebagai symbol dorg la. (mentang-mentanglah dah belajau subjek TMX) cheh!!! :P
ini ada senarai laman web kerajaan yang kene hack tu.. che tengok che tengok...





























Ada jugak laman web Universiti Putra Malaysia(UPM) pon kene hack !
Laman web Politeknik pon kene Hack !
OK ok.. dah tengok an? itu separuh je..ada lg separuh list tapi malas nak tunjuk. korg google le sendiri hehe..
So, maknanye, org yg xde keje yg duk hack ni.. analysis nye maybe dorg bukan seorang Polis, bukan juga seorang pelajar UKM, juga bukan budak Poli.. dan jugak of course bukan org kerajaan. MAYBE LA.........but, who knows kan? hehe

Then, dorg yg hack ni pulak buat Defacement jek...database semua selamat deh... itu pasal le angah aku cakap..
"ini budak-budak xreti hack lagi..berlagak je lebih.."
hehehe, mmg betol pon ape dia cakap. kalau aku nak hack tu, hack le betol2..kasi hilang semua database biar system down terus. ini apa la...poodahh!
ada yang cakap..
"aku tak nampak sangat pon depa ni hack menghack...cuma macam kasi gegar je lebih.. "


contoh gambar laman web yang di hack la eh.. hehe
laman web politeknik yg kene hack. 

Biasalah.. kalau dah hack tu... mesti lah dorg tinggal kan symbol kan..Dragon Force itu ha symbol dorg..heheh..kalau aku la..symbol aku bukan letak gambar-gambar camtu.. tapi aku letak muke aku setepek cmni ha...

Surprise !!!!

Baru le gempak.. letak terang-terang gambar sendiri kan.. baru le TOP and Famous! hhahahaha
btw, berita dah cakap yang 90% probability bahawa yang godam laman web tu ialah rakyat tempatan.. :)
bukan saya tau..!!! saya x bersalah.. hahah
So... korg macam dah xde keje yg lagi faedah le pulak... duk hack2 ni..heheh, baik tolong ayah tanam cili nak oiii...tolong mak masak rendang ayam ke..hahah..

P/s: maybe budak2 U ngah cuti sem panjang sgt kot, sampai xde keje. jangan2 lepas ni kerajaan xbagi cuti sem panjang camni lagi dah. LOL 




1

What Is Cognitive Science (CS) ??

fatiha Tuesday, June 14, 2011
Some people do ask me, where you are studying now?
Ans: Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
What course you studying in?
Ans: Cognitive Science.
How long for degree?
Ans: 3 years.
What means that by Cognitive Science(CS)?
Ans: It have many branches which most related studies in life science, philosophy, linguistics, psychology, artificial intelligence, neuroscience & antrophology.
But, dont worry, here are some explanations.

Cognitive science is the branch of science related to : intelligence.
When we say intelligence, we refer to : how do brain works.
Cognition can be defined as the mental process of the brain.

Now, try to think about this : How do computers works?
Lets take to basic, memory storage in a computer. Isn't there a similar pattern of how we humans store memory with the way a human store data?
Ans : Yes.
Btw, CS in Unimas involves some programming, so brace yourselves.

And now, compare how a baby's brain develops with an adult's. Do they process info similarly? What happens during their life stages?
Ans: That is where psychology and anthropology comes in. ^^

Then if you are able to think a lot, how do you express thoughts into channels that make others understand you in your interactions?
Ans: There you go, Linguistics.
And, since programming is also a language, it make sense.

There are also parts of brain that function for different purposes.
Ans: Yep! Its Neuroscience.


Then, you know that machines can imitate humans. CS allows us to ask "Can machines ever be intelligent?"
Ans: Artificial Intelligence.


If they can imitate, what can we do such as decision making and to think rationally, does that make them SMART?
Ans: Here where Philosophy takes place where many facts, experiments and terms laying in. But, dont worry ! Its fun!


So, If that so, what are the job prospects?
Ans: You can choose to be psychologists, or a computer programmer, or a human factor specialist, or a linguist, or a computer game developer, or an inventor or everything, since CS involve many branches in human life.
Plus, UNIMAS is among the first teach PURE CS, and the only one in Asia. So there's a lot of potential. 

I admit it is one of the tough course, but I'm not trying to scare you. 
It is an interesting course ! ^^
Those lecturers in Unimas also really fun! watch you tube together, laugh out loud together, do easy to share opinions together...do ask us to go out and having breakfast first, do encourage us as tough as Arnold Schwarzenegger..! lol

This was taken from the Forum.
So, may this information could be share to others. ^^



0

SaYa SangGup BuAt ApA Je UNtUK Emak..!

fatiha Monday, June 13, 2011
hai sahabat handai di luar sana.. ok ini kali bukan entry untuk ceritera cinta, ini kali untuk cerita aku. ^^ ok2.. tarik nafas dalam2.. fuhhhh~
"hati sebak tapi aku xpandai tunjuk perasaan"
itu lah aku...
ada la satu hari ni..angah aku suruh urut badan dia, yela dh sebulan xurut dia, lagi2 aku dh janji aritu nak urut dia kan. tangguh punye tangguh... last2 ok lah.. urut dia lg pon ngah boring ni..adeh.. hahah, urut 5 minit dpt rm50, so aku urut angah aku time uh 10 minit rm100 le dpt, tq angah !!! hahaha :)
so simpan la itu duit..kalau2 nanti nak kuar dgn kawan2 ke, leh guna duit tu kan..then, satu family dalam rumah aku ni plak xsihat... batuk2, demam, selesema nak2 lagi tu ada ulcer !! amek kau! pakej terus..! hahaha, along aku la kene paling dasyat, batuk n selesema sampai keluar darah 5 hari..ape jenis demam aku pon xtau, then aku plak kene.. berturut2, ni dh ok dah..alhamdulilah.. :)
tapii.... bukan tu yg aku risau kan.. 
just risau kan keadaan mak aku je, ni dia plak ngah demam and batuk2.. nak2 mak aku ada lelah dari lahir..kene plak batuk.. then, dh dua hari tu mak aku asyik batuk n lelah.. aku kesian la, aku ckp le..
aku : mak..dah lama mak batuk n lelah.. mak xmakan ubat ke?
mak : x..ubat dh abis.. 
aku : jom, g jumpe dokter jap. dekat je depan taman ni je ha..
mak : xnk la.. (dari dulu tau dah, mak mmg xsuke g jumpe dokter)
so...pujuk punye pujuk...last2 aku ckp.. 
aku: mak, orang ada rm100 yg upah angah urut aritu.. org bg mak rm50 jom g jumpe dokter.
akhirnya...setuju pon mak aku nak g jumpa dokter.. dokter bg ubat demam, antibiotic, pam lelah, and ubat batuk. semua kene rm45, klinik kan mahal, korg paham2 jela..
orang doakan mak cepat sembuh... amin..

"orang xreti tunjuk perasaan, mmg sejak lahir camtu.. yg boleh orang buat just guna fizikal je, orang xreti guna emosi2 ni.."
"orang just pikir, dah tiba masa orang plak berkorban untuk mak kan..sebab mak dah banyak berkorban untuk orang sejak lahir.."
"orang sanggup buat ape je asalkan mak sihat and gembira.."
"kalau ada orang lain yg buat mak sakit, sama jugak dia buat adik sakit.."
"satu perkara je boleh buat orang nangis... iaitu kesihatan emak. "

ily mom ^^
p/s: gambar ni dah print out pon.. dah frame dah..tggu nak gantung kat dinding je..and mak kata "mak suka.."  ^^

2

My Bufday Yeay!!

fatiha Thursday, June 9, 2011
hello wassup babe?? long time no update ini blog la. hahah.. sori ye...xsihat sepenuh nya lagi..so mood pon baru nak muncul je ni.. ok2.. sambung citer sal bufday ni balik..
 ini ha...tuan punye blog nak bercerita, ahhaha.. 8 JUN 2011 aritu cam biasa my family sambut bufday saya kecik2 je kat mana lagi?? kat rumah ku syurga ku la...!!  so here are some pics ! ^^


Thank you ! Thank you! Thank you !!!! ^^ 
tapi ini tahun my BFF xde kene kan Bang Bang Boom! sgt best! xmcm tahun lepas aku kene panggilan hangit! hahah! kurang asam punye piqa!!
P/s: ada video but x boleh le upload kat blog an. bahaya! gambar ini je yang setelah ditapis yg layak letak kt blog ni..have fun!! see u guys! ^^
2

My LiFe In MRSM Terendak, MeLaKa !! 2008

fatiha Monday, June 6, 2011
hello guys..!! sori... lama dah x update blog ni..xsihat la berapa hari ni..ni pon baru ok sikit dah setelah dpt makan ice cream yeay! tq angah !! hahah, errkk...alhamdulilah..! ok.. Dari form 1 sampai form 3 aku sekolah kat Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota, (SMKSK) kat Air Leleh melaka, sekolah sukan tau..! (jangan jeles oh!) ahhahah.. tp xde la gambar-gambar kat sekolah tu...hurm.. but then, saya form 4 sampai form 5 masuk emeresem train-the-duck melaka @ (mrsm terendak le)..  so, bawah ni ada la beberapa gambar sepanjang belajau kat sana selama dua tahun..hehe :) Enjoy!! ^^










P/s: Rindu zaman ni.. walaupun banyak dugaan kene tempuh time tu. ^^
5

KeS AdiNDa EvAns, Meh dengar aku membebel !!

fatiha Friday, June 3, 2011
maybe ramai dah yang tau kan?? sorang budak PEREMPUAN MALAYSIA ni...di tekan kan ye disitu.. PEREMPUAN MALAYSIA!!!!  nama dia Adinda Evans, dia blogger yang mmg dah sangat2 top dah masa kini...meletup panas macam goreng pisang Haji Karim je..kisah bermula cmni..si budak gurl ni yang berumur dalam 14tahun ni.. dia tulis kat blog dia yang dia HILANG DARA.. dgn bangganya dia publish kat blog dia, but sudah di remove.. ini je yg dapat diselamatkan.
 Nak tengok blog dia? ini.. http://milanomonstaa.blogspot.com/
 Then..itu satu hal...ada lg satu hal ni... ada plak rumors keluar dari mulut mana entah cakap yang si Adinda Evans ni merupakan adik kepada Juliana Evans...mentang-mentanglah nama dorg Evans...adeh korang ni...
So, Juliana Evans dah memperjelas kan kat twitter dia bahawa si Adinda Evans(yang xberapa nak adinda ni) bukan lah adik beliau ye.. ni tengok! bukti sume ada!
Ok! tutup kes pasal Juliana Evans k! Ni ha..pasal budak kecik ni plak si Adinda Evans ni.. dia punya la dah gabra lepas berita yang dia hilang dara tu tersebar luas sekejap je!...apelagi, dia pon update la status dia kat Facebook dia.. nah baca-baca.. kalau korang bijak.. korang akan perasan sesuatu... xpe..baca dulu ye..


Dah baca?? ok! ADOI.....nama pon budak lagi an..nak2 tengah remaja, tengah ranum(bak kata ustazah aku la).. time remaja semua bende nak test an..but... dalam status Fb dia tu...dia cakap DIA KENE ROGOL SEBAB TU DIA HILANG DARA!!
  Aku sama sekali xpercaya la wehhh!! sebab?? 
1. Ada ke orang yang dah kene rogol pastu dengan bangga nya bagitahu semua orang yang dia dah hilang  dara sebab kene rogol??
2.  Sejak bila le pulak hukuman rogol kene gantung?? negara mana awk masuk ni dik oii?? orang yang terlibat dgn kes rogol dia kene hukum penjara je la!! adoi....aku tau ko dah cuak time tu..semua citer ko buat dah xjadi weh! Kalau rogol & bunuh baru lah hukum gantung mati!! adeh....

So, dah2 la tu...len kali diam2 je xyah bgtau org lain..macam ko bangga  plak ko xde dara?? aku yang dengar ni pon malu.....ko tak malu?? mintak2 kita semua dijauhkan lah dari perkara2 seperti di atas. 

P/s: banyak cara lagi nak cari publisiti dik....



0

CoMpuTer NeW DeSign !!

fatiha
dunia sekarang kan dh berubah dah...dari dulu xde computer, sekarang dalam Malaysia minimum mesti ada 1 PC komputer..akan datang maybe minimum 1 individu 2 komputer gamak nye!! dan yang paling best tu..macam-macam jenis design komputer dah keluar dah sekarang ni...x percaya?? tengok!!!

boleh jadi kan beg bawak terus pergi kerja.


sangat-sangat nipis !!



Screen pon transparent dah. cool !!

monitor dah macam bentuk ketupat eh!
P/s: Akan datang oh kalkulator pon dah jadi macam komputer !! ^^
0

Mengapa Utara Semenanjung tak ditawan Portugis?!!

fatiha

Tolong sebarkan ini !! Ini sejarah penjajahan Tanah Melayu! Semoga kawan-kawan kita semua dapat kesedaran di sebalik penajajahan Portugis di Tanah Melayu ketika itu.
1508: Alfonso de al buqurqe menyampaikan hasratnya kepada Raja Portugis untuk meluaskan pengaruhnya ke Asia Tenggara(Melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 biji kapal, 15300 bala tentera.
1509: Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk mengetahui kekuatan pertahanan di sana.
1511: Portugis berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan Melayu terhandal iaitu Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu, Hang Jebat dan Hang Kasturi. Ini adalah mimpi ngeri bagi Alfonso untuk melawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu. Akhirnya, Alfonso dapat juga menawan Melaka setelah hampir putus asa.
Jan 1512: Setelah 12 bulan, Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang di mana ketika itu merupakan pengeluar utama tebu dan gula di rantau ini.
Feb 1512: Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana, mengikut sejarah.. perisiknya telah ke kedai kopi untuk mendapatkan segala maklumat yang diperlukan.
Seminggu selepas..
Feb 1512: Perisik tersebut kembali ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso.Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dan Alfonso yang selama ini cuaba disembunyikan dalam buku sejarah..
Perisik 1,2,3: Selamat pagi tuan(sambil bertabik)
Alfonso: Selamat pagi.
Perisik 1: Beginilah tuan..lupa kan saja niat tuan itu untuk menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.
Alfonso: Kenapa kuat sangat kah mereka itu?
Perisik 2: Untuk menawan Melaka yang ada 5 pahlawan itu pon kita kehilangan 15k bala tentera, ini kan pula nak menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang yang mempunyai beribu-ribu orang.
Perisik 3: betoi tu tuan... antaranya.. hang sihat, hang apa khabar, hang buat apa, hang lagu mana, hang pi mana, hang singgah dulu, bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang, macam-macam hang lagi ada kat sana tuan....
Mendengar hasil risikan itu, Alfonso pon xjadi nak pergi serang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan Melayu Melaka amat ngeri.......ini kan pula nak berhadapan beribu-ribu hang disitu....

skroll sampai bawah .........


lagi....


lagi........







Hang tunggu apa lagi...hang nak mapuih ka..hang p wat kerja nu...!!! ^^





0

MaLaYsiA VS ArSeNaL & LiVeRPoOL & ChELsEA 2011!!

fatiha
Malaysia have set to make three friendly matches with English premier League teams on July. The three matches are between Arsenal, Liverpool and Chelsea !!!


Malaysia VS Arsenal Details:
Time: 8.45pm
Date: 13 July 2011
Venue: Bukit Jalil Stadium, Kuala Lumpur.
Ticket hotline: 03-78807999
Ticket open from 27 May onwards.

Malaysia VS Liverpool details:
Time: 5.45pm
Date: 16 July 2011
Venue: Bukit Jalil Stadium, Kuala Lumpur.
Ticket hotline: 03-78807999
Ticket open from 30 May-9 July.


Malaysia VS Chelsea details:
Time: 8.45pm
Date: 21 July 2011
Venue: Bukit Jalil Stadium, Kuala Lumpur.
Ticket hotline: 03-78807999
Ticket open from 30 May onwards.

P/s: SO !! go and cheer up our team! ^^



2

7 BeNdA TeRCanTiK dALAm DuNia !!

fatiha
Mata tercantik dalam dunia dari Afghanistan.

Kuda tercantik dalam dunia.

Bandar tercantik di Vancouver, Canada.

Air terjun tercantik di Niagra,U.S

Jambatan tercantik di dunia, Japan.

Rumah tercantik di dunia,milik Ronaldinho.

Tanaman tercantik berbentuk gelembung. 
 
Copyright 2010 humanmindcracker