Archives

4

LuaHan Maut.. dah laMa SimPan ni.. grr!~

fatiha Monday, May 30, 2011
  Selama ni hobi aku mengOBSERVE perangai sorang sorang manusia kat luar uh..xkira la ko kawan aku ke, bukan kawan aku ke, hape ke xkisah la..mybe ada sebab Allah bg kelebihan cmni..untuk aku lebih nampak diri kome kome uh yang sebenarnye..aku observe kome kome tu sume by mata aku, nak tau cmane?? by pergerakan or tingkah laku kome kome tu... dengan cara tu aku tau isi hati korang, mind korang, niat korang baik ke x..korang ikhlas ke x..korang jujur ke penipu ke.. aku nampak tu sume la kat diri korang.. BUT..as what i have mentioned lately dlm Fb kan?? Sakitnya manusia itu kerna hati. Parahnya manusia itu kerna busuk hati. Indahnya manusia itu dek kerana hati yg suci. jangan ingat saya xtau, saya diam2 selama ni sebab saya malas nak layan. Allah knows better :)
 thats it! sebab aku dh brubah..dulu org kata sikit je aku melenting. keropok sume aku campak.. loker aku tendang..tangan lempang orang..ape lg?? see...actually aku garang dlu..baran pon ada..but, sekarang bile dh jumpe2 mcm2 perangai kawan2 an..rasa cm dah x lut dh..dah PENAT weh....PENAT.. ko paham x?? PENAT!! so, bile dh penat, 1 je jalan penyelesaian nye.. iaitu... aku ingat je pesan si fazreen dulu2,  xyah LAYAN WEH.. so sekarang jadi lah aku seorang yang MALAS NAK LAYAN...lagi aman damai..org nak kutuk? kutuk la..telinga dah tuli...

orang tanya aku.. "kenape aku rapat dengan semua orang? kenape org xkenal pon ko senyum and senang rapat dgn orang eh?"
ok! ini jawapannye, its my style la..sbb aku peramah dan org senang citer problem dorg kat aku sebab?? sebab ape nak tau?? "sebab aku bnyk simpan rahsia org" sehingga kan time aku form 2.. kawan aku nama dia Atikah Hasan, dia gelar aku "PENYIMPAN RAHSIA TEGAR" dalam hidup aku, selagi aku boleh simpan bnyk mana pon rahsia kawan2 aku, aku simpan smpai mati. sebab itu amanah kan? once disebut rahsia, selamanye rahsia.  lagipon buat ape nak duk citer sal orang lain kan kalau diri sendiri pon teruk?? So, kome kome yang xkenal aku or yang baru kenal aku setahun jagung pon xsampai xyah la duk citer kat kawan2 aku yg lain2 uh bende xbaik..bile ko buat citer sal aku dan sebar kan kat kawan2 baik aku, tau x ape respond kawan baik aku uh? of course dorg xpercaya la, dorg lebih kenal aku lebih lama dari kome kome 2.. itu baru satu.....
Ini ada lagi satu luahan ah...
jangan kata orang A tu hipokrot, sebab ape...kau yang mengata orang A tu lah hipokrit sebanarnye..
jangan kata orang A tu busuk hati, sebab ape...kau yang mengata orang A tu lah busuk hati sebenarnye...
jangan kata orang A tu kedekut..sebab ape...kau yang mengata orang A tu lah kedekut sebenarnye..
jangan kata orang A tu penipu, sebab ape...kau yang mengata orang A tu yang penipu sebenarnye..

Aduii... aku xtau dah nk explain cmane lg dh..kome kome yang baca ni pon paham ke x aku pon xtau lah...
  aku cukup pantang orang ikut style aku, dan aku paling pantang orang yang "muke bajet suci je(ayat yg kawan aku bg la), tp busuk dia, tengik dia, aku diam2 je selama ni tau..sebab malas nak aib kn orang punye pasal. tapi ko??
 jangan sampai satu hari aku bg penumbuk gimnas ni nak??? xmasal kang masuk paper. ape jadah? so, to you girl..stop it please! xtahu lah apo kone dgn ko jang...aku xganggu hidup ko pon weh..nk tipu agak2 la, nak buat citer pon agak2 la, aku ramai spy... last but not least lah ehh.. orang xnampak ko yang buruk, sebab ko bnyk buat baik kat depan jek, orng nampak aku yang buruk sbeb aku jenis yang xsuke selindung2 ni...nk jujur? jujur je betol2..aku kalau aku xsuke, aku kata xsuke. x macam ko, xsuke pon ko kata suke..aku tau kenape ko buat cmtu? sbb ko nk nmpk baik depan org ramai, biar aku jela nmpk buruk an.. org yg dah sangat lama kenal aku mcm fahmi yg dh kenal aku 13 tahun, puteri,piqa, no'or,zeyla, jijah ni sume dh kenal aku lg lama dari kome kome sume.. dorg je tau aku ni jenis yg mcmane..so, aku nk ckp bnyk pon malas, ko paham2 sendiri la, peace~
0

KiSaH 7 PeMuDa TeRtiDuR 300 TaHuN (Dalam Surah Al-Khafi)

fatiha Friday, May 27, 2011
        Pada zaman dahulu kala, ada 7 orang pemuda yang beriman teguh pada Allah SWT. Raja dalam negeri tersebut ialah Raja Daqyanus. Beliau memaksa rakyat-rakyat beliau supaya menyembah berhala, tetapi 7 orang pemuda itu tidak mahu mengikut perintahnya. Lalu raja itu mengancam akan membunuh mereka kalau tidak mahu menyembah berhala. Tetapi mereka tetap berpegang teguh pada agama mereka dan tidak mahu menyembah berhala meskipun akan dihukum bunuh. Kemudian, mereka meninggalkan negeri tersebut dan melarikan diri bersembunyi di dalam sebuah gua agak jauh dari negeri tersebut. Di tengah jalan, mereka diikuti oleh seekor anjing, mereka cuba mengusir anjing tersebut tetapi anjing itu terus mengikuti mereka.
        Setelah mereka sampai di gua yang dituju, masuklah mereka ke dalamnya sementara anjing yang menjaga mereka menjaga pintu mereka. Di sini, mereka menghabiskan masa dengan mengabdikan diri kepada Allah SWT. Akhirnya mereka ditidurkan oleh Allah senyenyak-nyenyaknya sehingga tidak mendengar sesuatu apa pun. Maka, tidurlah mereka di dalam gua itu selama 300 tahun. 
         Sementara itu, Raja Daqyanus yang memaksa rakyatnya menyembah berhala itu telah mati dan telah digantikan dengan raja yang kemudiannya. Akhirnya, negeri itu diperintah oleh seorang raja yang beriman kepada Allah SWT dan berlaku adil terhadap rakyatnya. Pada masa itu, terjadi perselisihan faham dalam negeri tersebut tentang hari kebangkitan(hidup kembali sesudah mati untuk menerima balasan Yang Maha Adil dari Allah SWT). Ada di antara mereka yang mempercayainya, ada rakyat yang mengingkarinya. Lalu, raja itu meminta pada Allah SWT supaya menerangkan jalan kebenaran bagi rakyatnya.
          Dengan kehendak Allah SWT,  tidak lama kemudian salah seorang pengembala kambing raja tersebut  telah merobohkan tutupan lubang gua itu di mana tempat 7 orang pemuda itu tertidur. Pengembala yang hendak membuat tempat kandang kambingnya telah menyebabkan mereka tersedar dari tidur. Kata salah seorang daripada mereka "Berapa lamakah kita tidur disini?". Kata yang lain, "Allah lebih tahu berapa lama kita tidur di sini".
         Kemudian mereka mengutuskan seorang teman mereka pergi ke dalam kota negeri tersebut untuk membeli makanan dengan wang perak yang dibawa bersama ke dalam gua tersebut, seraya berkata, "Pergilah membeli makanan yang enak dan bawa ke mari serta hendaklah berlaku lemah lembut supaya tiada orang yang mengetahui keadaan kita disin. Jika mereka mengenal kita, sudah tentu mereka akan merejam kita dan memaksa untuk memeluk agama mereka". 
          Setelah pesuruh itu masuk ke dalam kota itu, lalu dibelinya makanan dan dibayar dengan wang perak tersebut keluaran buatan Raja Daqyanus itu. Apabila penjual itu mendapat wang simpanan raja dahulukala itu, maka dibawa nya pesuruh itu menghadap raja. Setelah raja melihat wang lama tersebut, maka ditanyanya, "Dari mana kamu dapat wang ini?" sahut pemuda itu, "Wang ini kami bawa dari kota ini sebelum kami melarikan diri ke dalam gua kerana takut dibunuh oleh Raja Daqyanus kerana kami tidak mahu menyembah berhala." Raja itu bertanya lagi, "Dimana gua kamu duduki itu?". Maka dijawab pesuruh itu,"Tempatnya di sebelah sana." 
            Kemudian raja itu pergi bersama pembesar-pembesarnya ke gua tersebut dan ditemani oleh pesuruh tadi. Tatkala raja dan pembesarnya melihat hal ehwal 7 orang pemuda itu serta seekor anjing, mereka berasa sangat takjub dan hairan kerana Raja Daqyanus itu telah mati 300 tahun dahulu. Ini bermakna mereka telah tertidur selama lebih 300 tahun di dalam gua itu. 
           Dari peristiwa itu, mereka mendapat dalil dan keterangan, bahawa Allah SWT  berkuasa menghidupkan orang yang telah mati untuk dibalas dan diadili atas segala perbuatannya di atas dunia ini. Kerana apabila Allah SWT berkuasa menidurkan 7 orang pemuda itu selama 300 tahun, kemudian dibangunkan kembali, tentu Allah SWT berkuasa pula menghidupkan orang mati pada hari kiamat. Kemudian pemuda-pemuda itu mengucapkan selamat tinggal kepada raja, lalu mereka kembali ke tempat tidur masing-masing. Ketika itu, Allah SWT mewafatkan mereka semua.  Maka dengan rasa terharu, raja tersebut mengkafani mereka semua dengan kainnya sendiri dan dimasukkan ke dalam peti, lalu dikuburkan disitu. Dan kemudian dibuat kan masjid di pintu gua itu sebagai memperingati pemuda-pemuda itu.

Gua di  mana 7 pemuda itu selama tidur 300 tahun.

0

TeKa TeKi LaWaK GoLeK GoLeK!

fatiha
Bulan berapa perempuan paling kurang sekali bercakap?
- Bulan Februrari, kerana ia bulan paling pendek.
Waktu bila jam anda berada pada pukul 13?
- Waktu untuk baiki jam.
Lubang apa yang buat kita segar?
- Lu bangun.
Binatang apa selalu sakit perut?
- Ikan kembung.
Kenapa anak babi jalan tunduk?
- Kerana malu ibunya seekor babi.
Kenapa anak kancil kalau jalan, melompat-lompat?
- Kerana bangga ibunya bukan seekor babi.
Jalan Ampang, bengkok di mana?
- Di Thailand.
Saya ada 5 biji epal, kamu minta 1, berapa yang tinggal?
- Tinggal 5 sebab saya tak kasi pada kamu.
Banyak-banyak kera, kera apa yang pandai menaip?
- Kerani.
Negara apa yang sentiasa perlukan makanan?
- Hungary (hungry=lapar)
Sukan apa yang paling jahat?
-Badminton, Bad=Jahat
Sel apa yang berada kat luar badan?
- Seluar.
Banyak-banyak nasi, nasi apa yang orang tidak makan dan jika diterima akan dibuang?
- Nasihat.
Negara ini mengalami banjir terlebih dahulu sebelum hujan.
- Bahrain.
Hanya ada satu singh di dunia ini.
- Juswant singh.
Siapakah ibu bapa kepada transformer?
- Transparent.
Ianya tidak boleh dilihat, tetapi boleh ditimbang. Apakah ia?
-bertimbang rasa
Ada 2 mayat di atas lantai, sekeliling mereka ada air dan kaca yang pecah. Bagaimana mereka mati?
- Akuarium ikan pecah, 2 mayat itu adalah ikan.

Apa bahasa cinanya lantai basah??
- li chin.

Ada 4 orang awek cun berpayung dengan satu payung tapi nape tak basah langsung??
- Sebab tak hujan la! aduhai! Dahlah malaslah nak tanya lagi soalan bebudak pun takleh nak jawab!! ^^





2

CoMe HeRe! LeArN How To MaKe FaKe ViRuS!

fatiha Thursday, May 26, 2011
   Hai guys! So, this entry i would like to share on how to make "FAKE" virus.. there are many types of virus you can make it. But, here i just wanna show how to make simple virus by using notepad and the another one is popup virus by using notepad too.
  Unfortunately, do take note that popup virus would shutdown your computer or even bad it will make your computer operation become more slow. I give a warning because i have experienced it by make my computer become slow due to those fake popup virus that i have made. lol
   So, it depends on you. enjoy! ^^

1) Learn How To Make Simple Virus by Using Notepad:
        1 : Open your Notepad in the computer.
        2 :  Copy those words which i have highlighted them in Green colour( at the bottom) in your Notepad.
@echo off
title VIRUSSS
color 02
echo Trojan Detected! 
pause
echo Trojan uploading....
pause
echo Access Denied..
pause
:1
dir /s
goto 1
     3: Then, save file as anything of any name that you like, BUT!! must save with the extension of " .BAT"
               For example:   save as  "Mozilla.BAT"
    4. Finish! Then, try open that file. You will find that it same as virus.

P/S: You can change the colour of those words in the system by changing it into any number. For example, change from "colour 02" into "colour 03" .  It will change from green into blue.

 Prank your friends by save the file name by famous internet browsers which his/her usually use, example: Mozilla.BAT or Google.BAT and others.......HAVE FUN!!


2) Learn How To Make Popup Virus( Not Recommended)
          1: Open your Notepad in the computer.
          2: Copy those words which i have highlighted them in Green colour( at the bottom) in your Notepad.
: 1
start
start 
start
goto 1
       
          3. Then, save file as anything of any name that you like, BUT!! must save with the extension of " .BAT"
                      For example:   save as  "Mozilla.BAT"
         4. Finish! Then, try open that file. You will find that it same as virus.

P/s: BUT! this popup virus would hang your computer system or even worse it will shutdown your computer, and make your system slower in the future. HAVE FUN!!! ^^
0

EdiTinG BucKeT!!

fatiha
My Uncle's restaurant (Top 1st in melaka 2010) at
Hajjah Mona Asam Pedas, No. 6, Taman Kota Laksamana.
Melaka River Cruise

Melaka Town

Trishaws at Bandar Hilir

Trishaws at night

Padang Temu Paddy Field

Eye of Malaysia(at Bandar Hilir)

Eye on Melaka & Pirate Ship(near Hang Tuah Mall)

One of Homestay at Melaka

Jonker Walk at night

My grandmother's neighbours at Kampung Morten

Masjid Terapung at Bandar Hilir

Stadhuys Melaka( my brother's arts sold here)

Morning View at Melaka River

One of House at Jalan Banda Kaba

One of house at Kampung Morten

Nenek Esah's House at Kampung Morten

Umbai Ikan Bakar Site

Watermill at Melaka

Windmill at Melaka
0

DiRT 3 (2011)

fatiha


It is a big jump forward as Dirt 2 was, but additional modes and features make it deep fun. Dirt 3 is an off-road racing game with a variety of events to complete. There are hundreds of events to participate in, and drivers will race in many different environments around the world. Besides, the car handling will be more realistic than Dirt 2 as cars will drift differently based on whether they are front/rear/four-wheel drive.
The cars also have independent suspension that shift its balance and center of gravity while driving. the damage modeling was update to take into account where exactly the car got hit and the handling will change accordingly.
Three of compounds this game take place are depot, power station and parking lot, besides, it will feature 100 tracks but different weather conditions involved.
System requirements:
Minimum:
OS: Microsoft Windows XP, Vista or Windows 7
Processor: AMD Athlon™ 64 X2 2.8GHz, Intel Pentium® D 2.8Ghz
Memory: 2GB
Hard disk space: 15GB
Video card: AMD Radeon™ HD 2000 256MB, NVIDIA® GeForce® 8000 Series 256MB
Sound: DirectX® compatible soundcard
Controller: Keyboard, Microsoft Wireless Racing Wheel or Xbox 360 controller
Recommended:
OS: Windows Vista® or Windows® 7
Processor: AMD Phenom™ II or Intel® Core™ i7
Memory: 3GB
Hard disk space: 15GB
Video card: AMD Radeon™ HD 6000 Series, NVIDIA® GeForce® DirectX® 11 based cards
Sound: DirectX® compatible soundcard


Video Some parts of Dirt 3:

0

DeUs Ex: HuMaN ReVoLuTioN (2011) !

fatiha


The platforms of this game either can be PC, PS3 or XBox, by Eidos Interactive and Square Enix publisher. It will be the third game in the Deus Ex Series. The game will scheduled for release on August 23rd, 2011 in North America, August 25th in Australia and August 26th in Europe. But, for Malaysia maybe quite a little bit late.
In Human Revolution game, the visuals are unique that they combine the elements of Renaissance and cyberpunks aesthetics. They dress their home in late-medieval Italian style, and the game deals with the idea of transhumanism, which is cultural movement that supports the use of technology and science to improve the physical and mental capabilities for human.

System requirements:
Minimum:
OS: Window Xp/ Vista/ Window 7 with DirectX 9.0c
Processor: 2GHz Dual Core
Memory: 1GB of RAM (XP)/ 2GB of RAM(Vista or Window 7)
Graphic card: NVIDIA GeForce 8000 Series/ATI Radeon HD 2000 Series (or better)
Hard disk space: 8.5GB
Recommended:
OS: Window 7
Processor: Intel Quad Core / AMD Phenom 2 X4 (or better)
Memory: 2GB of RAM
Graphic card: AMD Rodeon HD 5850 (or better)
Hard Disk space: 8.5GB

Video of Three Ways of Play Deus Ex: Human Revolution

0

WoRkS On EdiTinG!

fatiha Wednesday, May 25, 2011
0

aktiviti harian time cuti sem! BORing!

fatiha
hai anak2..! bertemu kite lagi dalam rancangan reality HUMANMINDCRACKER! heheh, actually dah lama x update blog uh since balik melaka ni...mana x nye, bz berfacebook aje. hahah, bile dah xde keje kan kat umah ni..nak2 cuti lama lak tu 4 bulan! adeh...boleh naik la berat badan cmni..tido makan fb je mana xnye...
  So, ape lagi..aku slalu dengar2 lagu kat you tube, bnyk lagu best.. some of them :
smile- avril lavigne
waiting outside the lines- greyson chance
jar of heart- christina perri
you- romeo santos
beyonce- run
 nak best download lagu2 video clip english ni..like page ni kat FB.. "VEVO"    :)  i Like!!
then..boring2 uh duk umah..xde aktiviti lain dah..asyik main edit2 gambau aje...bukti? ini dia hasil karya Tiha Ated.. ^^

nanti nak letak kat Photobucket! kasi famous! heheh. ok nak makan tgahari dah.. see you guys! :)
0

heading flight back to semenanjung yeah!

fatiha Sunday, May 8, 2011
ok..saya sekarang sudah berada di dalam rumah di DUYONG, MELAKA !
 ini nak citer suatu peristiwa dlm flight...hari ni 7hb mei, aku amik flight dari Kuching International Airport, naik air asia je(cheh.."air asia" huruf kecik)..time tempah tiket online tu angah aku siap tempah aku food iaitu pizza supreme, so nak xnak..dlm flight uh kene la makan an daripada membazir. hehehe. time dh dlm flight uh.. paramugara yg handsome ni pon bg la pizza kat aku, aku xtau actually yg ada dua jenis pizza dlm flight uh.
1. pizza supreme RM9.95
2. pizza cheeze RM7.95
(dapat tau jenis2 pizza ni pon setelah bukak buku menu depan seat uh, kalau x tahu la jawabnye)
dan aku juge xtahu yg angah aku tempah PIZZA Supreme, aku ingtkn pizza biasa je kn. then, paramugara tu hulur la pizza cheez kan aku, aku pon makan makan dan makan..tibe2 dah abis makan tu.. dia dtg balik kt aku..
dia kata, dia dah salah bg pizza, sepatutnye aku dapat pizza supreme, bukan pizza cheez yg dh masuk dlm perut aku ni.. then, dia kata sorry nanti dia bayau lagi dua ringgit kat aku, hahaha, adeh...aku ckp la..xpayah..xpe..kire halal jek, then, nmpk la budak kecik dpn aku tu ngah mkn pizza supreme aku yg sepatutnye aku dpt tu..hahaha.
dalam hati "rezeki ko lah budak kecik. nasib baik aku mood baik nak balik semenanjung"
kalau lah flight tu balik sarawak xde mood rasanye. hahaha. so..smpai LCCT kul 7.30mlm...family sambut then naik kereta balik melaka..smpai je kat umah kul 9mlm..fuh..capek! dah, saya penat nak tido. goodnyte! :)
 
Copyright 2010 humanmindcracker