Archives

0

Angina Pectoris

fatiha Saturday, July 30, 2011
kita tengok gambar dulu ok. hehe



salam.... ni nak tanya.. muka aku ni muka org sihat ke? entah.... bile aku bagi hint sikit, ada jugak ramai tanya aku..


"Ko kenape teha? sihat jek aku tengok..."
xpe..manusia hanya nampak yang zahir..its ok... sambil enyum.. :-)


aku kalau tak sihat pon aku cakap sihat... tp.. oleh kerana ada kwn aku nak tau. xpelah.. aku bagitahu kt sini...


ramai tak tahu ape yg aku alami selama ni... yang tau? rasanya Piqa Genit jek kot.. haha kan piqa? hehe
ceritanya begini....


masa aku form 4... aku masuk hospital.. sebab sakit dada.. mak aku dh nangis dh that time... 1 family aku naik kereta hantar aku masuk hospital..emergency that time.. memang pecut la angah aku bawak kereta time tu...sampai kat hospital, aku tak boleh jalan sebab sakit sangat.. yg boleh? aku duduk atas Wheelchair jek sambil tunggu dapat rawatan dari doktor...


so di singkat kan cerita...straight to the point jela eh.. aku sakit "Angina Pectoris"
apa tu Angina pectoris? dia adalah sakit dada ataupon dikenali sebagai chest pain...berkenaan dengan jantung...
so..aku kena slalu makan ubat kalau sakit dada... tp aku tak nak bergantung hidup pada ubat jek... bak kata mak aku...
"kita ni hidup tak boleh bergantung pada ubat jek...kena kuat ! "


so.. aku berpegang pada kata-kata tu.. ada betol nye..
doktor ckp aku sakit tu sebab??
1. stress sebab fikirkan sesuatu tu mendalam sgt.. cth fikir sal assignment ke, fikir sal orang lain ke.. dan lain-lain....
2. aku tak boleh terlampau sedih sangat or marah sangat, blood tak leh transfer dgn betol pada veins dlm jantung yg menyebabkan aku sakit bende ala tu la..
3. dan jugak tak boleh Penat sangat... adoii susah la camni....


but, sekarang... aku dah tau control tu semua.. insyaAllah ok... 


kakak sedara perempuan aku ada seorang sakit jantung... dia memang kena sejak lahir.. tapi dah meninggal dunia dalam usia yg cukup muda sebab sakit tu.. dia meninggal ada dalam umur 30 camtu.... 
hari-hari aku fikir maybe kalau ditakdirkan satu hari aku jadi cam dia.... aku redha.. sebab aku dh penat..
papepon....Life must go on whatever it takes..selagi ada family dan kawan-kawan yg menolong N care.. selagi tu aku mampu senyum.. :-)
0

Sem DUA

fatiha Sunday, July 24, 2011
Steamboat ramai2.

SK in da house !

Naz & Yana

Dinner !

Mia, Kak Ain, Adila & Kak Aween

Time BRC open day !

Kat Kuching

Cinema !


P/s: tunggu gambar sem tiga pulak k.. insyaAllah kalau ada umur ^^
0

Sem SATU

fatiha
at Pustaka Negeri Sarawak

Dalam kuliah

dgn Apit & Anis

muka khusyuk

  
presentation TMX.

p/s: tunggu gambar sem dua plak k. jap ek..
0

Cognitive Science UNIMAS

fatiha Friday, July 22, 2011
salam... entry kali ni sangat pendek.. aku tau ada pelajar-pelajar lepasan matrikulasi, STPM dan diploma dapat Sains Kognitif kat Unimas kan? so, first time dengar jurusan tu mmg tertanya-tanya kan dia belajar pasal apa. so sini aku ada buat satu video yg leh sedikit sebanyak terangkan mengenai apa yg belajar dalam Sains Kognitif (SK) tu..  have fun !


tengok jangan x tengok k.. sedikit sebanyak boleh buat kita lebih faham..

kalau nak tau lebih lanjut, ada entry aku pasal Sains Kognitif ni dalam version penulisan pulak..

What is Cognitive Science?

so.. selamat membaca ! ^^ 
1

Environment at UNIMAS !!

fatiha Wednesday, July 20, 2011
Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak Bumi Kenyalang.
nama pendek-UNIMAS

saya tahu ramai pelajar-pelajar di luar sana yang dapat masuk Unimas termasuklah a friend of mine jugak.. hehe.. 

only one sentence ::: Hai Junior ::: 

kakak2 senior N abang2 senior kat Unimas baik2 belaka.. dunt worry.. hehe... yg best kt Unimas??
BEST !!
yg best nye sebab ada pusat bowling, karoeke, snooker, wall climbing, kayak, tenis court pon ada, basikal petang2 ke.. menikmati persekitaran di bumi sarawak. yg indah..

tapi.. yg paling aku suka kat Unimas ni.. sebab?? sebab... awan & langit dia cantik tersangat sangat CANTIK !! nak nak waktu Subuh & Senja.. kadang2 kat sini ada AURORA yg kat langit tu sangat2 la  CANTIK !! (cantik lagi.. hehe)....sekali tengok pasti jatuh cinta.. 
dan juga best untuk belajar sebab environment nye yg tenang x macam di kawasan bandar yg sesak.. biasa lah.. aku suka NATURE hehe ^^
so.. ini ada beberapa gambar di Unimas.. hope enjoy it !

pusat bowling at Unimas

Water Tower

Tasik dalam Unimas & Jambatan Cinta

I always choose the number 8 !

Kolej Bunga Raya waktu senja

Berbasikal lah waktu petang ^^

At Kolej Bunga Raya ^^

Tasik Unimas








CAIS (library Unimas )



Kuliah Fakulti Seni

Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK)


Kayak at Tasik Unimas

Bowling lagi ^^





CAIS




CAIS lagi

 
Gerbang to UNIMAS











sumber daripada internet, Flickr. :)
0

Kelebihan dan Amalan di Bulan Ramadhan

fatiha
salam... hai mentang-mentanglah dah nak masuk bulan Ramadhan... entry pon cakap sal ramadhan. hehe.. semua tahu bahawa org Islam wajib berpuasa pada bulan Ramadhan kerana ianya salah satu dalam Rukun Islam.... so...terdapat lah banyak kelebihan dan amalan-amalan dalam bulan yang mulia ini... antaranya:

Kelebihan Bulan Ramadhan:

1. Bulan penuh keberkatan.
2. Di malam nya ada lebih baik dari 1000 bulan.
3. Amal sunat sama dengan solat fardhu.
4. Manakala, solat fardhu mendapat 70 kali lipat ganda.
5. Bulan pengampunan-doa yang paling makbul adalah doa sebelum berbuka puasa & doa pada sepertiga malam.
6. 10 hari pertama mulanya Rahmat, 10 hari pertengahan adalah pengampunan dan 10 hari terakhir adalah kemerdekaan api neraka.

Amalan di Bulan Ramadhan:

1. Keutamaan sahur dan mentakhirkannya selama tidak khuatir akan terbitnya fajar.
2. Segera berbuka puasa apabila sudah tiba waktu berbuka.
3. Berdoa sepanjang berpuasa dan ketika berbuka.
4. Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
5. Bermurah hati dan banyak menderma.
6. Menggandakan amalan dengan membaca dan mempelajari Al-Quran.
7. Mendirikan malam dengan solat sunat (solat Tarawih)
8. Giat beribadah pada 10 malam terakhir bulan Ramadhan.
9. Beriktikaf pada 10 malam terakhir bulan Ramadhan.



Ada banyak lagi amalan-amalan dan kelebihan pada bulan Ramadhan..ini baru hanya sebahagian sahaja. selamat beramal. :)



0

K.E.S.E.D.A.R.A.N ~

fatiha Tuesday, July 12, 2011
assalamualaikum ! haipp !!! Saya INSAF !!! kenape???? hah... camni....
aritu.. kan aku ada join sukaneka kat Taman seri duyong, kat dalam kawasan perumahan aku ni la kan...x caya? mu tengok lah fb aku ada gambau2 nye k..

then. ok....take feelll.... camni.. ngah aku duk2 tengok dak2 kecik main jalan atas batu bata, kat sukaneka uh...depan aku ni ada sorang lelaki bertopi merah badan tegap sikit la, then dgn isteri dia i think, sbb isteri dia pegang sorang bayi... so dari perception aku, itu mesti isteri dia la kan, dan bayi tu anak perempuan dia...
thats mean, si lelaki topi merah, isteri dan anak dia..


tp tercengang cengang... terpinga pinga la jugak, sbb aku nampak isteri dia depan aku ni pakai legging... legging kotat punye uh... aku terbeliak mata tgk terkejutt kot...

aku pon freehair gak dlu, tp xdela pakai legging, den xreti...den pakai seluar JIN jek. hahah
then , aku diam jela biau la.... hak dia..dia punye pasal la kan. kite xde hak nk halang...
tibe2 dua hari lepas... ngah duk2 dlm rumah aku ni dlm kul 6ptg camtu...
ayah aku masuk rumah jek ckp...

ayah : ada orang meninggal...
aku : erk? sape??
ayah: kawan ayah punye menantu...
aku : kawan ayah yg mana?
ayah : kwn ayah yang sumbing tu, menantu dia duduk depan kite waktu sukaneka aritu...
aku : oh...menantu dia? maknenye abg yg pakai topi merah tu ke?
ayah : yela tu,  menantu dia meninggal,
aku : menantu dia? ape lg... kakak yg pakai legging tu la kn....

risik punye risik... terus aku demam lepas dpt tau... betol pon.... akak uh dh meninggal... dh xde...
dalam hati aku "baru aritu nampak dia pakai legging pegang baby pompuan sorg.. x sangka Pergi camtu jek..."
sampai demam dh aku arini... terkejut punye pasal..... aku insaf terus kot weh... mengenang balik dosa2 dulu...bertumbuk dgn budak laki, bersepak terajang, kaler kan bulu kucing uh dgn watercolour, tengking mak ayah la, terbakar kan rumah jiran la, skodeng orang la, baling batu kat anjing labakau mercun dlm rumah org sampai indon tu xtahan pindah terus.. hahah, macam2...ckp jek bende nakal ape aku xpernah buat? semua pernah... but, alhamdulilah...still jaga batas2 pergaulan au, still jaga kehormatan diri, x bersentuhan, yela.. kecik2 dulu mana ada nafsu... hahah


dah puas nakal dah... besau2 ni terus insaf... duk rumah jek... hahhaha, aku pikir satu jek..
"dah2 la tu susah kan mak ayah n org lain, masa untuk berbakti pd mak ayah dah tiba... "

ada kata "teha..ko dh matang la.."
ada kata "ko dh lain.."

hahaha, macam2 da.... bagi aku....pengalaman mematangkan seseorang.. ingat uh..  :-)
0

Ape Yg Aku InGat ?!

fatiha Friday, July 8, 2011
hello ! looooooonnngggg time no update this blog laaa......... bawak diri jap 1 minggu ni... aisey... hhaha..ini kali entry mengenai sahabat2 jugak... xtau la nape lately ni... dlm kepala otak ni asyik ingat pasal kenangan2 dulu2 dgn kawan2 aku... rindu2 !! hahah, so... ini ada sedikit bende yg kalau aku tgk aku ingt korg, kalau aku mkn aku ingt korg, aku dengar pon teringat korg...
OK... ini dia....


Masa kecik2 dulu dia kata "Kuku dia bentuk gelas"  -Farida-
pernah terjatuh kan roti dia  -Faten izzati-
saingan lompat tinggi  -Baizura-
pengawas + berpuisi  -Nurlina-
jari boleh Katup  -Shakina-
Angguk2 geleng2  -Amynah-
kasut sukan kaler PINK  -Narisa-
biskut ping pong cecah kopi  -Shakira-
roti bakar kat hostel -Zaimah-
Budak Badar  -Syamimi-
guna kuku untuk lipat kertas  -Nomie-
Garang + Athlete  -No'or-
roti cecah kari + bahu dia tempat air mata aku jatuh  -Piqa Nit-
tiap kali tengok movie Korea je nampak muka dia  -Puteri-
rebut twisties sampai tergolek  -Zeyla-
masakan hebat  -Jijah-
Kuih raya  -Mirod-
teman tidor sekatil  -Piqot-
makan ice cream teringat  -Kak zira-
lotion lotion ni teringat  -Zaty Sofi-
kalau time main dgn kucing teringat  -Saida-
datang bilik dia je dpt makanan  -Sa'diah-
budak takut kucing + suka tgk dia senyum cam anak buah dia  -Adila-
laici susu + suka suasana waktu pagi  -Fazila-
kalau x tau lauk tu ape, tanya dak pro ni  -Yana-
cakap laju + mata bersinar  -Nazlia-
pro bawak keta  - Mama @ Azila-
kat lappy dia, jgn double click, just click sekali jek  -Kak Ain-
selalu bengang dgn broadband + gelak ada style la dia ni  -Fazreen-
Boria + ayat dia "nyampah"  -Naqiah-
Sama tarikh lahir + deskmate F4  -Atyqa-
jaga dia time tempang + duk dgn dia gerenti aku makan jek, bnyk stock  -Dyat-
Operamini - Syakila hanim-
sotong kecut  -Kecik @ Suraya hanim-
lepak bawak blok sampai kul 4 pg + padang temu  -Nazratul ilyana-
selalu YM dgn dia  -Zera-


P/s:  Selagi aku boleh ingat, aku ingat lah.. ^^
0

F.R.I.E.N.D.S !!!

fatiha Friday, July 1, 2011
salam.. haip !! kali ni aku kasi adil sama semua, letak gambau korang sorang sorang, suka tak? haha..nurlina kang ngajuk pulak... hehe
macam biasa lah,, ini list of my bestie !! bukan sebarang bestie oh... mmg BEST kawan dgn dorg.. che tgk che tgk..muka semua pon baik jek..hehe :P

Farida @ Didot
kenal dari kecik2 lagi..satu sekolah rendah weh.
mmg sorang yg kelam kabut. hehe
duduk lepak dgn dia mmg ada je cerita, mmg best !
hehe
Azizah @ Jijah
dia mmg pandai masak la wa ckp lu..hehe
so, sape2 yg nak isteri yg pandai masak, boleh le contact2 .. 

Sakinah @ Kyna
ko tgk tu..warna warni an dia ni..
dia pandai melukis, otak dia mmg seni la..
kwn dgn dia mmg buat ko gelak x ingat dunia.

Nurlina @ Lina
budak duyong ni, hehe
mmg photographer hebat..
kalau nak amik gambau wedding boleh suruh dia.
sama je dgn kyna..seni jugak budak ni..
surat cinta kitorg sume ada seni.. aku simpan semua tu au !
dia suka buat sesuatu bende unik2..hehe

Aminah @ Min
satu kelas dgn aku dulu ni..
mmg paling kecoh dlm kelas..
suara dia je dgr.. mana x nye,
keje dia pungut duit org.. haha..kalau x bayar mmg siap r kene !

Diana @ No'or
best kwn dgn hang ni..
cpt panas cpt sejuk dia ni.. tau dah.. hehe
paling jujur abis dia ni la.. tp..
jujur dia berasas..
xmcm sesetengah org jujur tak berasas kan. hehe
tabik no'or !!


piqa @ Nit..
kwn roti cecah kari aku ni..haha, ha... dia ni bagus aku rasa kalau
kawan dgn kyna kwn aku tu.. sama jek dua org ni..
buat lawak je keje...
tp dia bnyk tlg org..  tq nit ! : )
Puteri @ Put
gambar pon dah mcm nak korea dah.. hehe
happy go lucky ! tp..
kalau dh nangis tu.. alamat ko pujuk pon xjalan..
hehe
tp dia ni rajin!  ^^

Atiqah @ Tyqa
ini budak sama tarikh lahir dgn aku.. 8/6
deskmate aku ni..sama2 xsiap keje sekolah..
pernah hadiahkan aku teddy bear.
aku simpan lagi tau ! hehe, ^^

Izzati @ Zakye
budak2 seri kota ! tgk ni muka mcm faten amirah kan?
tp dia jauh lg baik dari faten amirah. serius !
x sombong dia ni.. best lepak2 dgn dia..
aku suke dgr style dia ckp, haha
tp aku takot kalau tgk dia marah or ngajuk.
hehe

Nomie !!
Deskmate aku jugak time f5..
ponteng pon sama2..
buat jahat sama2 haha..
kdg2 sensitif gak dia ni.. hehe
tp pandai berdikari dia ni..salute ar !!

P/s: kalau aku xde nanti, jgn lupe aku eh. hehe, tq KAWAN-KAWAN semua !! ^^
 
Copyright 2010 humanmindcracker